dimecres, 6 de novembre del 2013


QUINA ÉS LA PROBLEMÀTICA DE LES LLISTES D’ESPERA SANITÀRIES?

Actualment el Govern de la Generalitat publica que les llistes d’espera no han augmentat o fins i tot que s’han escurçat. La realitat però, ens mostra que sí han augmentat les llistes, que el temps d’espera cada cop és més llarg i que supera amb escreix el màxim legal permès de 6 mesos.
Un dels principals motius de la diferència entre les “dades oficials” i les dades reals, és que molt usuaris i usuàries se’n tornen a casa sense cita concertada amb el compromís verbal del centre sanitari que se’ls avisarà telefònicament per a comunicar-lis la cita. Totes aquestes persones que esperen la trucada telefònica no consten en les llistes d’espera “oficials”, tot i que sí que estan pendents de rebre una intervenció quirúrgica.

QUÈ PRETÉN LA CAMPANYA?

La campanya “No marxis sense hora, hi tens tot el dret” fa un emplaçament a usuaris i usuàries perquè no abandonin els centres sanitaris sense tenir hora concertada per la següent visita. Els objectius son:
  • Informar i denunciar d’aquest “maquillatge” de les llistes d’espera oficials.
  • Informar del dret de tota persona a ser atès en un temps adequat i a estar informat sobre les llistes d’espera, tal i com es recull en els drets dels usuaris publicat pel Departament de Salut.
  • Informar que quan marxes sense hora, entres a formar part d’una llista per a accedir a la LLISTA D’ESPERA.
  • Emplaçar a usuaris i usuaris perquè no abandonin els centres sanitaris (Hospitals, CAPs, etc.) sense tenir hora concertada per la següent visita.
  • Informar que si no et volen donar hora, tens dret a demanar un justificant on es comprometin a donar-te hora en un termini d’una setmana; i si no et donen aquest justificant, tens dret a no abandonar la cua de citacions on t’estan atenent.
  • Contribuir a la transparència del Sistema Sanitari Públic i facilitar el seu funcionament tal i com reconeix la Llei.

QUINS RESULTATS ESTÀ DONANT LA CAMPANYA?

Des de l’inici la campanya diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò de la campanya (veure links) i hem rebut una gran quantitat de de queixes i missatges que posen de manifest el que es vol denunciar.
Des de la direcció de l’Hospital Germans Trias i Pujol s’ha fet un intent per reprimir la campanya i al personal que participa en ella, fent desaparèixer pancartes informatives, denegant el permís per posar una taula informativa i pressionant als professionals del centre que han parlat amb mitjans de comunicació.

COM HA REACCIONAT EL GOVERN DE LA GENERALITAT?

El Govern de la Generalitat ha posat en marxa un pla de xoc per a maquillar la seva imatge.
Des de la Plataforma Can Ruti Diu Prou i l’Àgora Ciutadana de Badalona volem manifestar que les mesures que s’han pres no son suficients. La mesura de xoc només afecta als malalts de cirurgia cardíaca no considerant altres patologies igual o més greus i/o d’alt poder incapacitant, i fomenta la precarietat laboral ja que s’està duent a terme sense reforçar les plantilles de personal.

ON HEM PUC INFORMAR?

Els dimecres trobareu una taula informativa davant l’entrada principal de l’Hospital de Can Ruti, de 10 a 12h (es correcte l’horari) on et pots informar i on trobaràs els formularis per omplir si ets un/a afectat/ada directe.
Dimarts 29 es realitzarà un debat públic sobre aquest tema durant el Ple Alternatiu Municipal que tindrà lloc a les 19h a la plaça de la Vila.

Pots contactar amb:

CanRutiDiuProu: canrutidiuprou@gmail.com
Agora Ciutadana de Badalona: agorabdn@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada